Dutch woman in New York zou de foto kunnen heten. Op maandag 10 maart werd Heleen Mees door een rechtbank in New York vrijgesproken van alle beschuldigingen van stalking. Bij het verlaten van de rechtbank werd ze opgewacht door een aantal persfotografen.
Eén van hen, Andrew Gombert, maakte een bijzondere foto. We zien Mees vastberaden en bijna onaanraakbaar tussen een aantal mannen haar weg zoeken. Over haar linkerarm draagt ze een jasje. Haar houding, tas in de linkerhand, het moment waarop zij zich in haar in haar loop bevindt, maar ook haar relatie met haar omgeving komen nagenoeg overeen met die van een vrouw die centraal staat in een iconische foto van meer dan zestig jaar oud.
American girl in Italy heet de foto die Ruth Orkin in 1951 in Florence maakte. De vrouw in kwestie is Ninalee Craig, die in 2011 haar verhaal bij de foto vertelde. Ze was in haar eentje naar Italië gereisd en ontmoette daar in een hotel in Florence fotografe Ruth Orkin. De volgende dag gingen zij samen de stad in om foto’s te maken. Twee uur lang hadden ze rondgelopen voor de bewuste foto gemaakt werd. We zien een vrouw die in een straat een aantal Italiaanse mannen passeert, vastberaden en bijna onaanraakbaar. Net als Mees houdt Craig een kledingstuk vast, alleen is het bij haar een sjaal en haar rechterhand.
Jarenlang is de foto van Orkin uitgelegd als illustratie van het feit dat je als vrouw alleen in Italië de straat niet op kon zonder te worden lastiggevallen. Volgens Craig klopt deze uitleg niet en liet de foto juist een geweldig gevoel van onafhankelijkheid zien. Als een triomf. Niet zoals Mees geboekt in een rechtszaal, maar minstens zo bevrijdend.