Dorsoduro

Cultuur ligt voor het oprapen

  • Home
  • Dwarskijken
  • Muurmuseum
  • Poëzie
  • School en kunst
  • Contact

Muurmuseum: Bode

28 maart 2023 door Peter Zunneberg

Stroke 3037, muurschildering van Luuk Bode in de Koningsveldestraat in Rotterdam

Dit weekend was ik in Rotterdam, bij galerie Untitled in de Koningsveldestraat. De galerie zit in een oud schoolgebouw en op de eerste verdieping schijnen kunstenaarsateliers te zijn. Maar daar kwam ik niet voor, dus daar ben ik ook niet gaan kijken. Waar ik ook niet voor kwam, maar wat ik wel mooi kon meepikken was een grote, abstracte muurschildering. Op internet lees ik dat de Koningsveldestraat is heringericht met groen, met speeltoestellen en met een trapveldje. De straat werd er levendiger door, maar een saaie blinde muur deed daar weer wat afbreuk aan. Een van de kunstenaars die hier zijn atelier heeft, Luuk Bode, kwam met het idee voor een muurschildering, die daadwerkelijk is uitgevoerd. En wat er bijzonder aan is: zijn werk, Stroke 3037, is abstract. Met heel veel fantasie zou je er een hurkende figuur in kunnen zien, maar hurken vraag beheersing, balans. En daarvoor is de voorstelling veel te dynamisch.

Bij het zien moest ik direct denken aan een kunststroming die een eeuw geleden in Engeland ontstond, het vorticisme. Elementen uit het kubisme en futurisme werden gecombineerd. In eerste instantie was het kunstcriticus Roger Fry, die zich sterk maakte voor de abstracte kunst in Engeland. Hij zette een workshop, waar onder andere schilder en schrijver Percy Wyndham Lewis actief was. Maar de twee kregen ruzie en Wyndham Lewis ging alleen verder. Hij verzamelde enkele geestverwanten om zich heen en het was dichter Ezra Pound, die de vortex, wat zoveel betekent als werveling, introduceerde als uitgangspunt voor de schilderkunst en de poëzie. Wyndham Lewis zag daar wel wat in en schreef een manifest BLAST!, waarin hij de ideeën van de nieuwe stroming uiteen zet. BLAST! Verscheen in juni 1914. Twee maanden later brak de Eerste Wereldoorlog uit, waardoor de stroming geruisloos ten onder ging.

Of Luuk Bode zijn inspiratie uit het vorticisme haalt, weet ik niet. Maar door het wervelende van zijn werk zorgt hij zeker voor leven in de straat, zelfs als er niemand is. Mocht hij nog op zoek zijn naar een passende term, dan zou ik zeker neo-vorticisme overwegen.

Categorie: Muurmuseum, schilderkunst, street art Tags: Luuk Bode, Rotterdam

Poëzie (781): Van Heeswijk

26 maart 2023 door Peter Zunneberg

Poëzie, straatpoëzie, dichtregel, Chantal van Heeswijk, Rotterdam

Poëtische gedachte van Chantal van Heeswijk
Gevonden op het hek van SKAR Ateliers in de Koningsveldestraat in Rotterdam

Categorie: poëzie Tags: Chantal van Heeswijk, Rotterdam

Chronogram: Aqua Viva

24 maart 2023 door Peter Zunneberg Reageer

Vier jaar geleden schreef ik over een muurkunstwerk van Marc Ruygrok bij Aqua Viva, een centrum voor wonen en zorg in Nijmegen. In drie zinnen maakte ik melding van het chronogram dat er te vinden is. Maar daar blijkt veel meer over te zeggen.

[Lees meer…] overChronogram: Aqua Viva

Categorie: Chronogram Tags: Jan Toorop, Joan Collette, Nijmegen

Poëzie (780): Kemp

22 maart 2023 door Peter Zunneberg

Poëzie, straatpoëzie, gedicht, muurgedicht, Pierre Kemp, Venlo

Gedicht van Pierre Kemp
Gevonden in de Sint Jorisstraat in Venlo

Gedicht van Pierre Kemp, gevonden in Venlo

Categorie: poëzie Tags: Pierre Kemp, Venlo

Dwarskijken: Vrouw alleen op straat

19 maart 2023 door Peter Zunneberg Reageer

Ruth Orkin en Sabine Weiss fotografeerden in de jaren '50 beide een vrouw die alleen over straat loopt en wordt aangegaapt door mannen.
Boven: Sabine Weiss, New York, 1955
Onder: Ruth Orkin, American Girl in Italy

In de HBO Max hit-serie zit een scène waarin een vrouw alleen door het Siciliaanse stadje Noto loopt. Ze wordt tamelijk agressief benaderd door tientallen mannen. De mannen komen zo hongerig over, dat je je gaat afvragen of er in Noto überhaupt wel vrouwen wonen. Nu zitten er in The White Lotus heel veel karikaturale personages en scènes, dus echt verbazingwekkend zou het niet moeten zijn. Toch vond ik binnen die context dit clichébeeld van de Italiaanse man, anno 2022 nog wel, te veel over-the-top. Het deed me bovendien denken aan de beroemde foto American Girl in Italy van Ruth Orkin. Maar die is inmiddels zeventig jaar oud.  

Pas kwam ik een foto tegen die laat zien dat het haantjesgedrag niet exclusief Italiaans is. In 1955 maakte Sabine Weiss een foto van een vrouw die door een straat loopt en wordt aangestaard door mannen. New York, 1955 is de titel. Maar leg de beide foto’s naast elkaar en je kan niet anders dan concluderen dat die van Weiss het aflegt. De foto van Orkin is zoveel krachtiger, omdat alle mannen op de vrouw reageren. Bij Weiss zijn het alleen de vier mannen die links op het ventilatierooster zitten. De man die tegen de gevel leunt kijkt een andere kant op. Daarnaast zit een man die geamuseerd naar de vier kijkt en naast hem zit een man te schrijven. De lopende vrouw lijkt zich van de aandacht ook niet bewust, terwijl ze zich in Orkins foto juist terdege weet hoe de mannen om haar heen op haar reageren.

Wat bij Weiss ook niet helpt is dat er rechts nog een groepje mensen staat. Hier is een vrouw in gesprek met mannen. Hiermee wordt het idee van de Battle of the Sexes grotendeels ontkracht.
Zoals ik me eerder afvroeg of Mario de Biasi de foto van Ruth Orkin heeft gekend, gaat dat ook op voor Weiss. En zelfs als je kunt aantonen dat ze de foto van Orkin kende, is het onmogelijk vast te stellen of ze die bewust heeft nagevolgd.
Kijkend naar andere foto’s van Sabine Weiss, komen er talloze associaties met andere fotografen op. Haar spel met licht en schaduw en het perspectief dat zij kiest, is vaak net wat gedurfder dan van die collega’s. Maar juist bij deze foto gaat dat niet op.

Categorie: Dwarskijken, fotografie Tags: Ruth Orkin, Sabine Weiss

Volgende »

Categorie

  • architectuur
  • beeldhouwkunst
  • Chronogram
  • Dwarskijken
  • erfgoed
  • film
  • fotografie
  • Jaar van het boek
  • Kunstcolumn
  • literatuur
  • Muurmuseum
  • muziek
  • omgevingskunst
  • Op zoek naar Schwind
  • poëzie
  • schilderkunst
  • School en kunst
  • stedenbouw
  • street art
  • tekenkunst

Trefwoorden

Adolf Friedrich von Schack Amersfoort Amsterdam anoniem Arnhem Berlijn Den Bosch Den Haag Deventer Doetinchem Dordrecht Eindhoven Enschede Franz Schubert Gent Gorinchem H.H. ter Balkt Harderwijk Hengelo Ida Gerhardt Ingmar Heytze Jaap Robben Jules Deelder Leeuwarden Leiden Maastricht Michelangelo Middelburg Moritz von Schwind München Naarden Nijmegen Nunspeet Rome Rotterdam sonnet stadsdichter Tilburg Utrecht Venetië Venlo Watou Wenen Willem Wilmink Zutphen

Alle trefwoorden

Copyright Dorsoduro © 2023 · Log in