Voor een schoolgebouw aan de Middachtensingel in Arnhem-Presikhaaf staat een beeld. Zoals er voor schoolgebouwen in Nederland enkele honderden staan. Maar het verhaal van dit beeld is minder standaard dan het lijkt. Het is het beeld van een vrouw en een kind, een meisje. Moeder en dochter staat er op een bordje, maker Walter Jacques Maris. Ook staat er een datering vermeld, 1964. En dat botst met het schoolgebouw, een vestiging van ROC RijnIJssel, daterend uit 2011. Een school bovendien voor middelbaar beroepsonderwijs, met studenten van 16 jaar en ouder. En die worden al heel lang niet meer door hun moeder naar school gebracht.
Enig zoeken wijst uit dat het beeld ooit stond voor een ander schoolgebouw, op de Lange Wal. Daar stond de Louise de Colignyschool, volgens het Gelders Archief een christelijke school voor meisjes. Dat zou een verklaring zijn voor het beeld van een moeder en een dochter. Ik kwam ook nog een andere duiding tegen: het beeld zou een leraar en een leerling voorstellen, niet aan het begin, maar aan het einde van de dag. Het lijkt een gevalletje hineininterpretieren, ook omdat bronnen voor deze duiding ontbreken.
Dan nog even de kunstenaar, Walter Jacques Maris, beter bekend als Jac. Maris. Telg uit een beroemde kunstenaarsfamilie. Jacob, Matthijs en Willem Maris waren drie schilderende broers uit Den Haag. Jac. is de kleinzoon van Jacob Maris. Zijn eerste beeldhouwlessen kreeg hij in Kleve, waar de familie woonde, van de Vlaamse beeldhouwer Achilles Moortgat. Later bezocht hij de academie in Düsseldorf. In Maris oude atelier’, net buiten Heumen, waar hij later ook ging wonen, is sinds zijn overlijden in 1996 het ateliermuseum Jac. Maris gevestigd. Vooral in Nijmegen en omgeving zijn in de openbare ruimte nog tal van Maris’ beelden te vinden.
Rutger Wassink zegt
Graag kom ik in contact met de schrijver van dit stuk. Ik ben op zoek naar meer informatie over de Louise de Colignyschool. Misschien dat de schrijver meer informatie voor mij heeft.