De lesstof op de HBS kon Otto Dicke (1918-1984) maar matig boeien, liever tekende hij karikaturen van zijn leraren. Na drie jaar stuurden zijn ouders Otto naar de ambachtsschool, waar hij tot reclameschilder werd opgeleid, een vak waarin hij zich bekwaamde bij reclamebureau De la Mar in Amsterdam. De sfeer daar, met bijvoorbeeld collega-tekenaar Eppo Doeve, stond Dicke wel aan, maar het werk trok hem minder. In het najaar van 1939 werd Dicke gemobiliseerd. In de begindagen van de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken van de verdediging van vliegveld Ockenburg, werd krijgsgevangen gemaakt, maar ook al snel weer vrijgelaten. Samen met zijn zuster Lenie raakte hij betrokken bij het verzet en lange tijd heeft hij ondergedoken gezeten.
Na de oorlog begon Dicke voor zichzelf. Hij bleef reclametekeningen maken, tekende in opdracht en maakte vrij werk. Daarnaast werd hij in 1960 tekendocent op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Dickes grote inspiratiebron was altijd al Rembrandt geweest, maar ook Hokusai, bekend van De grote golf, wordt her en der genoemd. Dat heeft ertoe geleid dat Dicke, toen hij in 1957 door de KLM gevraagd werd om mee te werken aan de jaarlijkse kalender, die de luchtvaartmaatschappij uitbracht, ervoor koos om naar Japan te reizen. Bij thuiskomst had Dicke meer dan 150 reisschetsen bij zich. Met mede-Dordtenaar C. Buddingh verzorgde Dicke een krantenstrip over Spekkie en Blekkie
In 1968 werd aan de S.M. Hugo van Gijnweg in Dordrecht een nieuwe school gebouwd. Volgens de destijds geldende percentageregeling moest 1 procent van de totale bouwsom besteed worden aan beeldende kunst. Rechts naast de ingang kwam een mozaïek van gekleurde baksteen, dat volgens informatie van het Regionaal Archief Dordrecht ontworpen werd door Otto Dicke. De voorstelling, met een hoge mate van abstractie, zou een bloemknop voorstellen die zich tot bloem ontwikkelt. Thematisch past een dergelijke voorstelling uitstekend bij een schoolgebouw. Stilistisch is er wel een erg groot verschil met de tekeningen van Otto Dicke, van wie ik slechts één ander monumentaal werk heb kunnen vinden, aan weerszijden van de ingang van de Stefanuskerk op de Talmaweg.
Tegenwoordig huist in het schoolgebouw het Park College, dat onderwijs biedt aan jongeren tussen de twaalf en achttien met complexe leer- en gedragsproblemen. De uitstroomrichtingen zijn Horeca, Bakkerij en Recreatie. Eigenlijk is het wel jammer dat daar niet ook een creatieve richting bij zit. Dit werk van Otto Dicke zou daar, gezien zijn problematische schoolloopbaan, mooi op zijn plek zijn geweest.
Geef een reactie