In 1869 werd in de buurt van Füssen in Zuid-Duitsland een begin gemaakt met de bouw van Neuschwanstein, het sprookjeskasteel van koning Ludwig II van Beieren. In 1884 was het klaar. Ludwig zou er uiteindelijk 172 nachten doorbrengen, voordat hij op 11 juni 1886 in de directe omgeving een einde aan zijn leven maakte. Koning was hij toen al niet meer. Vijf dagen eerder werd de macht hem ontnomen, nadat een ongeneeslijke psychische stoornis bij hem werd vastgesteld.
Het zou misschien wat ver voeren om het kasteel als een gevolg van die stoornis te zien, hoewel de bouw ervan, samen met die van Schloss Linderhof en Schloss Herrenchiemsee, die vlot zouden volgen, ook niet echt duiden op een groot gevoel voor realiteitszin. Ludwig plande Neuschwanstein als een nieuw Hohenschwangau, het kasteel waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht en waarvoor Moritz von Schwind in 1835-1836 al plannen had gemaakt voor een aantal muurschilderingen, plannen die hij niet zelf heeft mogen uitvoeren.
In een doos met oude ansichtkaarten kwam ik de foto rechts tegen, waarop het kasteel in al zijn grootsheid zichtbaar is. Maar tegelijk zag ik ook dat er iets niet klopte. Bomen hoger dan het kasteel? Dat spoorde niet met de situatie zoals op de foto rechts. Nog vreemder was dat de foto niet uit Zuid-Duitsland kwam, maar uit Valkenburg in Zuid-Limburg. Na een zoektocht kwam ik uit op een website, gewijd aan architect Arthur A.M. Thuijs. In 1965 nam Thuijs, die eerder modellen leverde aan Madurodam en Minimundus, een miniatuurstadje in Klagenfurt in Oostenrijk, het initiatief voor zijn eigen Ministadt Dreiländerblick, in het Vaalserquartier bij Aken. Idee was een soort Madurodam met 52 kopieën op schaal van beroemde bouwwerken in Nederland, België en Duitsland. Drie jaar later verhuisde het park naar een terrein op de top van de Cauberg bij Valkenburg met plannen voor uitbreiding met gebouwen uit de hele wereld. Thuijs kocht een huis in Valkenburg voor zijn gezin met zes kinderen, die allen meewerkten aan het bouwen van de schaalmodellen. Vanuit de tuin liet hij een trap aanleggen die direct toegang bood tot Cosmorama Miniatura zoals het park inmiddels was gaan heten.
Een kleine vijf jaar later kwam er al weer een einde aan het park. De huur bleek een struikelblok. Bovendien was Thuijs gescheiden van zijn vrouw Maria Louisa Driessen en hertrouwd met de Duits-Amerikaanse Trudy Baumann. Cosmorama Miniatura verhuisde naar Washington, New Jersey, waar het aanvankelijk als Great Adventure te zien was en uiteindelijk als Miniature Kingdom. Nadat Thuijs in 1984 als drijvende kracht was overleden en omdat de miniatuurgebouwen te weinig belangstelling trokken, werd het park gesloten. Of Neuschwanstein nog bestaat en zo ja waar, is onduidelijk.
*****
Update 3 december 2024:
Volgens een kleindochter van Arthur A.M. Thuijs is Neuschwanstein destijds aan een belangstellende in China verkocht.
Tamara zegt
Even het kleine type foutje verbeteren: belangstelling ipv belagstelling
Hans van Meteren zegt
Wat een mooi verhaal!
Peter Zunneberg zegt
Dank je. Gecorrigeerd.