Het kerstverhaal is in de beeldende kunst door de jaren heen nogal uitgebreid. Puttend uit allerlei vage bronnen, zoals een visioen van de heilige Brigitta van Zweden, werden steeds meer elementen aan de voorstelling toegevoegd. Maar het verhaal over de geboorte in de stal blijft overeind. Aan het begin van de elfde eeuw heeft zich in Oosterbeek een beetje een vergelijkbaar verhaal afgespeeld. De Duitse keizer Koenraad II moest naar Utrecht om daar een conflict over de opvolging van een bisschop op te lossen. Onderweg kon zijn hoogzwangere echtgenote, keizerin Gisela niet verder. Uiteindelijk beviel zij van haar kind in het oude kerkje aan de rand van Oosterbeek. Het kerkje is in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar later zo goed mogelijk gerestaureerd in de vroeg-Romaanse stijl waarin het ooit gebouwd werd.
Bij de bevalling werd keizerin Gisela terzijde gestaan door een plaatselijke pastoor, Bernulfus. Na de bevalling reisde hij naar Utrecht om keizer Koenraad het heuglijke nieuws mede te delen. Deze was zo dankbaar dat hij het conflict in keer oploste door Bernulfus tot bisschop te benoemen. Hoewel het verhaal in de verte parallellen vertoont met het kerstverhaal, heeft het geen enkele impact gehad. Zo is niet duidelijk overgeleverd of het ging om Koenraads eerste kind, zijn latere opvolger Hendrik III. Niet alleen het oude kerkje, nu aan de rand van Oosterbeek, maar ooit in het centrum, is bewaard gebleven.
In het nieuwe centrum is in de negentiende eeuw door architect Alfred Tepe een neogotische kerk gebouwd, die naar Bernulfus is genoemd. Deze Bernulfuskerk geniet enige bekendheid door de kruiswegstaties van Jan Toorop. Net als de oude kerk is deze kerk in de oorlog zwaar beschadigd. Zo is de oorspronkelijke toren verdwenen en niet opnieuw opgebouwd. In een van de kapellen van de kerk is een houten beeld van Bernulfus te vinden. Hij is als bisschop te herkennen door de mijter en de staf. Ook houdt hij een model van een kerk in zijn hand. Naar verluidt heeft Bernulfus zich als bisschop ingezet voor de bouw van tal van kerken zoals de Lebuïnuskerk in Deventer. Behalve beschermheilige van Oosterbeek is Bernulfus daarom beschermheilige van kerkelijke kunst.
