Frida Kahlo is hot. Dat wil zeggen er is veel belangstelling voor haar en haar werk. In het Cobra-Museum in Amstelveen is haar werk te zien samen met dat van haar man Diego Rivera. En deze tentoonstelling is in oktober nog niet afgelopen of in het Drents Museum in Assen opent Viva la Frida. Op de website van het Cobra-Museum staat een passage te lezen, die mogelijk verklaart waarom Kahlo zo populair is.
“Soms wordt zij de selfie-queen van de twintigste eeuw genoemd, omdat ze vooral bekend is om haar zelfportretten. Kahlo was een radicale, getalenteerde, gehandicapte, bi-culturele en biseksuele vrouw wiens nalatenschap wereldwijd nog steeds velen inspireert.”
Pas kwam ik in een etalage een schilderij tegen van Frida Kahlo. Ten minste, ze stond erop afgebeeld, met een sigaret in de rechter hand en een kopje in de linker hand, voor een ontblote borst. Ik (her)kende het niet als een origineel werk van Kahlo, maar dat zegt niet alles. Toen ik een paar weken later echter, via social media, een foto tegenkwam van een vrouw met een sigaret in de hand en een kopje voor een ontblote borst, was dat aanleiding om verder te gaan zoeken. Het formaat was vierkant en het hoofd van de vrouw was afgesneden. Die bleek op internet op enkele tientallen sites te vinden te zijn. Ik ontdekte ook een staand portret, waarbij vermeld werd dat hier het Poolse fotomodel Olga Kaminska was geportretteerd. Van wanneer de foto dateert en wie hem heeft gemaakt, is nergens te vinden. Van de afgesneden, vierkante foto is de vroegste datering op social media 27 augustus 2013.
Onmiskenbaar is deze foto gebruikt voor het portret van Frida Kahlo. Dit portret kom je behalve op social media als pinterest ook tegen op verkoopsites Amazon en Ebay. Opvallend genoeg staat daarbij nergens de naam Frida Kahlo vermeld. Het is alsof de verkoopsites bang zijn voor claims als ze de poster als Frida Kahlo verkopen. Overigens verschilt de achtergrond van de posters van het schilderij dat ik ben tegengekomen. Daar zien we Frida voor een soort bloemetjesbehang, terwijl ze op de poster in een jungle-omgeving met papegaaien staat.
Het lijkt erop dat ‘mijn’ schilderij gebaseerd is op de geschilderde versie, die voor de poster gebruikt is, terwijl die weer een (spiegelbeeldige) bewerking is van de foto. Met kunst, laat staan met een schilderij van Frida Kahlo, heeft het allemaal niet zo heel veel te maken. Met een beetje creativiteit had de schilder de vrouw op de foto ook het uiterlijk van de Mona Lisa kunnen geven.
Geef een reactie