Afgelopen najaar was ik een paar dagen in Rome. Hoog op mijn lijstje om te bekijken stond het beeld dat Gian Lorenzo Bernini maakte van de zalige Ludovica Albertoni in de San Francesco a Ripa. Het was behoorlijk druk in de kerk. Later bedacht ik pas dat het dierendag was, de feestdag van de heilige Franciscus. Verderop in de straat zag ik street art met een hoofdrol voor een dier. En dat is plotseling actueel.
Guerny
C 215 noemt hij zich, de Franse street artist Christian Guerny. Hij schildert vooral portretten. Op zijn Instagrampagina komen we staatslieden tegen zoals Winston Churchill en Nelson Mandela, kunstenaars, onder wie Frida Kahlo, Salvador Dali en Pablo Picasso, maar ook fantasiefiguren als Yoda uit de Star Wars-saga. Guerny signeert zijn werk met een kubusachtig blokje met een C en de cijfers 2, 1, 5. In Rome zag ik op een geblindeerd raam achter tralies van zijn hand Caravaggio’s Jongen gebeten door een hagedis. Het was geen plek om lekker te schilderen, dus het moet een stencil geweest zijn. En zelfs dat zal nog een hele toer zijn geweest om die daar netjes aan te brengen.
Straatverkoop
Die plek, achter die zware tralies, heeft wel iets ironisch. Naar het schijnt verkocht Caravaggio in het begin van zijn schilderscarrière zijn werk op straat. En juist daar komen we nu deze zwaar beveiligde afbeelding tegen. Of C 215 hiervan op de hoogte is geweest en er bewust mee heeft gespeeld, durf ik niet te zeggen. Ik zou denken van niet, hij heeft meer werken gebaseerd op Caravaggio.
Kardinaal
De jongen in de voorstelling maakt met zijn dikke vlezige lippen en de roos in zijn haren een wat verwijfde indruk. Het zou kunnen gaan om een travestiet die een rol heeft gehad in een van de feesten van kardinaal Francesco Maria del Monte, die tevens Caravaggio’s mecenas was. Er doen ook allerlei theorieën de rondte over de symboliek van de hagedis, maar het zou te ver voeren daar hier op in te gaan.
Garnaal
Wat wel interessant is, is de mogelijke inspiratiebron voor het schilderij. Het zou namelijk gebaseerd zijn op een voorstelling van een jongen die gebeten wordt door een garnaal. In een houtskooltekening van circa 1554 zien we een jochie met een van pijn doordrongen gezicht, met een wat ouder meisje dat hem probeert te troosten. Maakster van de tekening is Sofonisba Anguissola. En wie meer over haar wil weten en van haar wil zien: in Rijksmuseum Twenthe is nog tot en met 11 juni een tentoonstelling aan haar gewijd.
Geef een reactie