Aan de Thomas à Kempislaan in Arnhem staat een grote school, het Arentheem College. Of eigenlijk is dit een onderwijskoepel. De locatie heet Thomas à Kempis, net als voorheen toen het nog een zelfstandige school was. Voor de school staat een beeld van Marius van Beek. Het gaat om een man met een engel op zijn rug.
Als je eenmaal weet dat het beeld van Marius van Beek is, heb je snel gevonden wat het voorstelt. Maar niets bij het beeld vertelt die informatie, dus je moet beginnen met zoeken op beeld en Thomas à Kempis Arnhem.
Het beeld heet Tobias en de engel. Tobias wordt volgens een apocrief boek uit het oude testament door zijn vader op pad gestuurd om een schuld te voldoen. Tijdens zijn reis krijgt Tobias gezelschap van de aartsengel Raphaël, zonder dat Tobias dat precies weet. Raphaël stelt zich voor als Azarias. In het verhaal zal Tobias hem zeker niet herkend hebben als engel. Hier doet de kijker dat, doordat hij vleugels heeft, wel.
Waarom is dit beeld zo toepasselijk voor een school? Tobias gaat in het verhaal zonder vragen te stellen, vol geloof en vertrouwen op pad. Zonder dat hij weet wat hem te wachten staat. In dat opzicht is er een parallel met de leerling die in de brugklas terechtkomt en geen idee heeft wat hij kan verwachten. Ondertussen is er een engel die hem de weg wijst en over hem waakt. De vergelijking docent en engel gaat natuurlijk mank, maar het gaat erom dat er iemand is, die je op je schoolloopbaan begeleidt. Iemand die je bij de hand neemt en jou het gevoel geeft dat jezelf de richting bepaalt, zoals in dit beeld.
Thomas à Kempis, de Augustijner monnik, aanhanger van de moderne devotie van Geert Groote en Broeder des Gemenen Levens, is naamgever van de straat en de school. Niets wijst erop dat hij speciaal iets had met het verhaal van Tobias. Ook is er niets met zekerheid te zeggen over of de school specifiek om een uitbeelding van dit verhaal heeft gevraagd, dan wel dat het helemaal een idee van beeldhouwer Van Beek is geweest.