Ooit was er een lerares die met haar klas over bomen wilde praten. Om haar verhaal kracht bij te zetten dook ze in de legokist en diepte ze daar een boompje op. ‘Kijk, dit is een boom!’
Terwijl bomen zich zo goed lenen voor kunst- en cultuureducatieve projecten. Bomen zijn er in allerlei soorten en maten. Vaak hebben ze een specifieke symbolische betekenis. Zo staat een eik voor kracht. Voor kunstenaars zijn bomen van ongekende betekenis, omdat ze hout leveren voor houtsnedes of sculpturen. Maar ook omdat bomen een rol spelen kunnen spelen in hun werk.
Het bekendste voorbeeld is misschien wel de Boom van Lücker. De Nijmeegse schilder Eugène Lücker keek vanuit zijn atelier uit op een kastanjeboom. Hij schilderde en tekende de boom diverse keren en raakte er aan verknocht. Toen de boom gerooid dreigde te worden, verzette Lücker zich hiertegen. Hij kreeg steun van buurtbewoner en parlementslid Marinus van der Goes van Naters. Samen wisten ze de boom te behouden en hun gezamenlijk verzet stond aan de wieg van de Vereniging voor het Behoud van Natuurmonumenten.
Monumentale bomen zijn overal om ons heen te vinden. Vaak zelfs officieel. In bijna elke gemeente is wel een boom te vinden met een mooi hek eromheen. Vaak memoreert zo’n boom de kroning van een vorst of de geboorte van een koningskind.
Bomen schreeuwen er als het ware om om onderwerp te zijn in een kunst- of cultuureducatief project.
Met jarenlange ervaring met het schrijven over projecten en het organiseren van enkele laagdrempelige projecten voor basisschoolleerlingen, weet Dorsoduro wat er nodig is om van een idee daadwerkelijk een uitdagend project te maken.